Maneki-Neko, pisica ce aduce noroc si bani

Maneki Neko sau “pisica norocoasa”, “pisica norocului”, este o statueta, un talisman extrem de popular in cultura japoneza si cea chinezeasca, inzestrat cu capacitatea de a atrage norocul catre posesorul sau, ce poate fi intalnit adeseori in magazinele, restaurantele si birourile de afaceri asiatice.

Ce inseamna Maneki Neko?

In limba japoneza, “Maneki Neko” inseamna “pisica care-ti face semn“. O astfel de felina are, de obicei, una sau amandoua labute ridicate, ca si cum ar semnala norocului sa se indrepte catre stapanul ei. I se mai spune si “pisica norocoasa“, “pisica banilor“, ori “pisica intampinatoare“.

Legenda lui Maneki Neko

Exista mai multe legende referitoare la originea acestei statuete. Cea mai raspandita, mai acceptata este asociata cu un templu japonez de la inceputul secolului al XVII-lea.

Acest templu, numit Gotokuji, era situat in satul Setagaya din apropiere de Edo (in prezent Tokio). Desi preotul de aici abia mai avea ce sa manance, a luat de pe strazi o pisica, pe care a botezat-o Tama. Situatia financiara a templului se inrautatea zi dupa zi, asa ca preotul se gandea sa-l paraseasca in cele din urma.

Odata, pe cand Tama se afla in preajma locasului sfant, s-a pornit o furtuna violenta. Un samurai si oamenii sai s-au oprit pentru a se adaposti sub un copac din apropiere. Cand samuraiul, domnul Ii Naotaka din Hikone, a zarit-o pe Tama inaltandu-si o labuta din fata ca si cum l-ar fi salutat, s-a apropiat de ea. Imediat dupa ce samuraiul si supusii s-au indepartat astfel de copac, acesta a fost lovit de un fulger. Deoarece pisica i-a salvat viata, samuraiul a fost atat de recunoscator, incat a devenit un binefacator al templului si i-a oferit sprijin financiar.

Recunoscator si impresionat de omul sfant, samuraiul a devenit patronul, ocrotitorul templului. Gratie pisicii norocoase, lacasul a prosperat. Mai tarziu, dupa moartea lui Tama, i s-a acordat un loc de onoare in cimitirul templului, si i s-a dedicat cea dintai statueta a “pisicii intampinatoare”. Povestea despre Tama s-a raspandit cu repeziciune, iar oamenii au inceput sa amplaseze statuete cu pisici Maneki Neko in casele, magazinele si templele lor, fiind incredintati ca le vor furniza noroc. De-a lungul timpului, Maneki Neko a ajuns sa fie populara si in China si alte regiuni asiatice.

Semnificatia labutelor ridicate ale lui Maneki Neko

Labuta dreapta inaltata invita norocul si banii sa-si faca fagas catre o afacere sau o locuinta.
Labuta stanga ridicata se presupune ca atrage clientii catre un magazin, un restaurant, o firma.
Ambele labute aflate in sus reprezinta protectia oferita de Maneki Neko oricarei case ori afaceri.

Simbolismul culorilor pisicii norocoase

Alb: Fericire, puritate si vesti bune.
Auriu: Prosperitate, bogatie.
Negru: Siguranta, protectie fata de spiritele rele.
Rosu: Protejare fata de rau si boli, succes in dragoste.
Verde: Sanatate.
Roz: Iubire, armonizare a relatiilor umane.
Daca vrei toate acestea in casa ta, poti achizitiona cate o pisica pentru fiecare culoare

Semnificatia Maneki Neko in functie de accesoriile sale

De obicei, pisica norocoasa este impodobita cu o bavetica, un colier si/sau un clopotel. In perioada Edo, aceste ornamente erau specifice pisicilor detinute de oamenii instariti. De colier era legat un clopotel astfel incat stapanii sa poata localiza mereu aceste animale de companie.

Maneki Neko poarta frecvent anumite lucruri in labutele lor. Acestea includ:

O moneda de aur Ryo, din vremea Edo, vazuta ca purtatoare de noroc.
Ciocanul magic al banilor, reprezentand averea. Cand este scuturat, se presupune ca acest ciocan atrage bogatia.
Un peste, adeseori, un crap, simbolizand abundenta, belsugul si norocul.
Marmura sau o gema, un altfel de “magnet” pentru bani.
Clopotelul, simbol al unei comori materiale sau spirituale.

Pisica este un animal venerat in Asia si se spune ca atrage bogatia, sanatatea, succesul la examene si teste si clienti cu multi bani. Sub forma de talisman norocos, se amplaseaza in firma sau in locuinta, in camera de studiu, birou, biblioteca. Atrage bogatia in viata stapanului sau.