Imperfectiuni comune ale lumanarilor de soia

Ti-ai cumparat o lumanare din ceara naturala de soia si ai observat ca nu este perfecta? Poate ca este vorba de cateva diferente de culoare care au aparut in timp sau este vorba despre o suprafata neuniforma dupa ce ai stins lumanarea.

Probabil te-ai intrebat daca este ceva normal sau nu. Ei bine… pe scurt, este complet normal si nu afecteaza cu nimic aroma sau calitatea lumanarii. Singurul lucru care este afectat este aspectul.

Pentru a intelege mai bine, am creat o lista cu cele mai comune imperfectiuni estetice care pot aparea in lumanarile cu ceara naturala de soia.

1. Efectul de inghet (engleza: frosting)

Efectul de inghet reprezinta aparitia unor cristale albe pe suprafata lumanarii. Este doar o problema de estetica si nu afecteaza modul in care arde sau miroase lumanarea.

Acesta este un efect natural al cerii vegetale si apare atunci cand ceara trece printr-o schimbara brusca a temperaturii si incearca sa revina la starea ei naturala.  Acelasi efect poate sa apara atunci cand lumanarea nu este folosita o perioada mai lunga de timp.  Ea trebuie pastrata intr-un loc racoros, uscat, ferit de razele soarelui. Efectul confera un indiciu bun ca lumanarea are in componenta ceara vegetala sau este in tototalitate realizata din ceara vegetala.

SoyCandleFrosting2_Kandelumo
soy-wax-troubleshooting-guide-wet-spots-2

2. Bule de aer (engleza: wet spots)

Bulele de aer se pot regasi pe suprafetele laterale ale lumanarilor.

Aceste bule apar atunci cand ceara se contracta din cauza diferentelor de temperatura din momentul turnarii, astfel ceara indepartandu-se de marginile recipientului.

3. Suprafata neuniforma dupa ardere

Dupa arderea si solidificarea unei lumanari cu ceara de soia, lumanarea poate prezenta o suprafata neuniforma.

Acest lucru este complet obisnuit si se datoreaza schimbarii de temperatura a borcanului sau recipientului in care ceara de soia a fost adaugata.

small-melt-pool-soy-wax-troubleshooting-guide
soy-wax-troubleshooting-yellowing-wax

4. Lumanarea se ingalbeneste in timp

Ingalbenirea cerii poate aparea in cazul anumitor parfumuri care au in componenta arome naturale precum vanilia, scortisoara etc. Chiar daca lumanarile nu contin coloranti, acestea sunt afectate de lumina naturala si/sau artificiala la un moment dat. Este exact acelasi efect ca in cazul tesaturilor albe care ingalbenesc in timp.

Parfumurile cu un continut ridicat de vanilina sau cu arome de citrice pot determina ceara sa dezvolte o nuanta galbena in decurs de 24 de ore de la stingere. Parfumurile cu cantitati mici de vanilina sau cele cu arome florale pot provoca o ingalbenire in timp.

Concluzie

Dupa cum poti observa, nu ai de ce sa te ingrijorezi, aceste imperfectiuni ale lumanarilor din ceara de soia sunt complet naturale si normale.