Masti de fata cu argila cosmetica – Proprietati, tipuri si beneficii

Oamenii folosesc argila inca din antichitate pentru a-si imbunatati sanatatea pielii si a parului. Exista mai multe tipuri de argila folosite in scopuri cosmetic iar beneficiile mastilor cu argila difera in functie de natura acestora.

Argila rosie – bogata intr-o varietate de substante minerale, atrage murdaria din pori, poate curata in profunzime impuritatile si sebumul, clarifica pielea. Este deosebit de potrivita pentru pielea matura, terna si obosita.

Argila din bentonita – aceasta este cea mai folosita argila in scopuri cosmetice, datorita proprietatilor sale de a absoarbe uleiurile, dar si de a absoarbe toxinele din piele. Ideala pentru tenul cu acnee si pentru remedierea excesului de sebum, argila din bentonita are o culoare verzuie sau cenusie.

Argila Rassoul – (sau Ghassoul) acest tip de argila este ideal pentru persoanele care au probleme cu punctele negre. Argila de origine marocana este folosita de secole intregi pentru curatarea porilor. Totodata, are un efect calmant si hidratant.

Argila roz – ideala pentru tenul acneic, dar si pentru cel sensibil, argila roz are efecte care sunt vizibile imediat dupa aplicare.

Argila verde – argila verde absoarbe uleiurile, micsoreaza porii, reduce inflamatiile si uniformizeaza culoarea pielii.

Argila galbena – contine mai putin oxid de fier decat argila verde, de aceea este mai putin iritanta si realizeaza o curatare mai blanda, dar eficienta a pielii. Ea este in acelasi timp cicatrizanta, tonifianta si exfolianta, fiind indicata in ingrijirea tenului reactiv mixt sau gras.

Argila Caolin – sau “Argila alba”  curata delicat impuritatile si sebumul, clarifica pielea, atrage murdaria din pori. Ofera o textura neteda si placuta, imbunatateste stabilitatea si senzorialitatea formularilor cosmetice. Este potrivit pentru toate tipurile de ten, deosebit de benefic pentru pielea sensibila.

Masca de Fata - Argila Rosie - L'ambiance
Masca de Fata - Argila de Bentonita - L'ambiance
Masca de Fata - Argila Ghassoul - L'ambiance
Masca de Fata - Argila Roz - L'ambiance
Masca de Fata - Argila Verde - L'ambiance
Masca de Fata - Argila Galbena - L'ambiance
Masca de Fata - Argila Caolin - L'ambiance

Cum se aplica mastile de fata cu argila?

Modul in care aplici, precum si momentul in care indepartezi masca de pe ten sunt mai importante decat ai crede.

Specialistii sunt de parere ca masca pe baza de argila nu trebuie lasata niciodata sa se usuce in totalitate pe ten. Orice masca de argila trece, in mod natural, prin 3 faze, iar a treia faza ar trebui evitata.

  1. Etapa umeda – in aceasta etapa, masca abia a fost aplicata pe tenul curat, este inca umeda pe chipul tau, iar pielea absoarbe toate mineralele benefice din argila.
  2.  Etapa de uscare – in aceasta faza, circulatia sanguina este stimulata, iar masca incepe sa se raceasca si sa se intareasca. In timpul acestei etape, porii sunt deblocati, iar sebumul in exces este absorbit. Aceasta etapa poate sa aiba o durata cuprinsa intre 10 minute pana la 30 de minute, in functie de argila folosita si ingredientele folosite in combinatie cu pudra de argila pentru prepararea mastii.
  3. Etapa uscata – aceasta ultima etapa trebuie evitata pentru ca, odata ce masca se usuca in proportie de 100%, argila absoarbe umezeala din piele, deshidratand tenul, poate chiar iritandu-l.

Momentul oportun de indepartare a mastii de pe fata este acela in care masca se deschide la culoare, incepe sa se usuce, dar este totusi putin lipicioasa.