Uleiuri esentiale pentru aromaterapie. Ce sunt si cum se folosec.

Aromaterapia si uleiurile esentiale pentru aromaterapie.

Aromaterapia este o forma de terapie alternativa care utilizeaza uleiuri esentiale extrase din plante pentru a imbunatati starea de sanatate si bunastarea emotionala a unei persoane. Aceste uleiuri esentiale pot fi utilizate prin inhalare, prin aplicarea lor direct pe piele sau prin diluarea lor si adaugarea lor la baie.

Beneficiile aromaterapiei pot fi numeroase si includ:

  1. Reducerea stresului si anxietatii: Unele uleiuri esentiale au proprietati calmante si relaxante care pot ajuta la reducerea stresului si anxietatii. Aceste uleiuri esentiale sunt: uleiul esential de lavanda, uleiul esential  de bergamot, uleiul esential de busuioc sau Ylang-Ylang .
  2. Ameliorarea durerii: Uleiuri esentiale precum: uleiul esential de menta, lavanda, ghimbir, eucalipt au proprietati antiinflamatorii si analgezice care pot ajuta la ameliorarea durerii.
  3. Imbunatatirea somnului: De exemplu uleiul de portocal are proprietati calmante si poate fi utilizat pentru a reduce anxietatea si pentru a induce somnul. De asemenea, poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale si la imbunatatirea starii de spirit.
  4. Stimularea sistemului imunitar: Uleiul esențial de arbore de ceai este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene, antivirale și antifungice. Acesta poate ajuta la stimularea sistemului imunitar și la prevenirea infecțiilor. Alte uleiuri esentiale folosite pentru stimularea sistemului imunitar: uleiul esential de eucalipt, scortisoara, busuioc sau oregano.
  5. Imbunatatirea circulatiei sanguine: Unele uleiuri esentiale pot ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine, ceea ce poate avea beneficii pentru sanatatea cardiovasculara. Aceste uleiuri sunt: uleiul esential de rozmarin, ghimbir, lemongrass si scortisoara.

Uleiurile esentiale sunt adesea folosite in aromaterapie pentru a induce stari de relaxare, pentru a imbunatati starea de spirit si pentru a ajuta la tratarea unor afectiuni. Aromaterapia poate fi realizata prin diferite metode, cum ar fi:

Aromaterapia cu inhalare directa

Pentru aceasta procedura ai nevoie de minim un ulei esential. Cea mai simpla maniera de a te bucura de un ulei esential este sa pui 1-2 picaturi de ulei direct in palme, le freci putin sa se distribuie si apoi unesti mainile ca intr-o palnie, si inhalezi profund cat timp simti ca ai nevoie.

Difuzorul pentru aromaterapie

Cea mai buna metoda de a te bucura de aromaterapie este cu ajutorul difuzorului de aromaterapie, care va umple incaperea cu aroma uleiului. Asigura-te ca ai citit specificatiile de folosire a difuzorului pentru aromaterapie, astfel incat sa folosesti cantitatea adecvata de ulei esential.

Difuzorul poate fi folosit cu un singur ulei esential, sau poti combina mai multe uleiuri esentiale daca doresti sa ai un maxim de beneficii. De exemplu Difuzorul de uleiuri esentiale Aarhus sau Difuzorul de uleiuri esentiale Himalaya  au nevoie de 5 – 12 picaturi din uleiul esential adaugate in apa. In cazul acestui tip de difuzoare de arome, uleiurile esentiale folosite trebuie sa fie unele hidrosolubile.

Spre deosebire de difuzorul electronic, difuzorul ceramic cu lumanare poate utiliza orice tip de ulei esențial, parfumat sau hidrosolubil.

Un exemplu de combinatie de uleiuri folosite cu ajutorul difuzorul, cu scopul de a te relaxa la final de zi si a te pregati pentru o noapte odihnitoare.

Difuzeaza conform duratei recomandate in instructiunile difuzorului. Incearca aceasta reteta si vezi cum te simti a doua zi.

Aromaterapie prin dispersarea mirosului

Daca nu ai difuzor, poti sa te bucuri de destul de multe din beneficiile uleiurilor esentiale. Adauga picaturi din uleiurile favorite pe un pic de vata (pusa pe un suport, sa nu pateze) si pune-o in camera unde vrei sa se disperseze aroma uleiului. Vei fi surprins de cat de bine functioneaza aceasta solutie simplista.

Aromaterapia face mai mult decat sa iti ofere beneficiile ce tin de sanatate din partea uleiurilor esentiale, ea te ajuta si practic, sa scapi de mirosurile neplacute. Pune pe un pic de vata cativa stropi de ulei esential de citrice si pune apoi vata intr-o camera ce miroase neplacut, geanta de mers la sala de sport, cosul de gunoi sau orice alt loc cu miros ciudat.

Urmeaza sa iti povestim si de cum poti utiliza uleiurile esentiale topic si intern. Pana atunci, bucura-te de beneficiile aromaterapiei.